Het Geheim van de Pratende Papegaai

Hoe en Waarom Praten papegaaien?

Papegaaien praten
Het feit dat papegaaien kunnen praten is een enorm punt van aantrekkingskracht voor veel mensen, zozeer zelfs dat sommigen in hun enthousiasme de daadwerkelijke behoeften van de vogel over het hoofd zien. Dus laten we eens realistisch kijken naar pratende papegaaien!

Welke soorten kunnen praten? Als je een prater in handen hebt, hoe train je ze dan? Ontdek alles over hoe u uw papegaai ertoe kunt brengen menselijke spraak en fluitende deuntjes te imiteren als een kampioen.

Hoe praten papegaaien?

Hun spreekvaardigheid is wat papegaaien voor het grootste gedeelte zo populair heeft gemaakt.
Het is zowel hilarisch als schattig, wanneer een papegaai je stem imiteert, gekke zinnetjes leert zeggen en bekende liedjes fluit. Maar hoe praten papegaaien? Wat maakt dat ze het kunnen, ook al kunnen de meeste andere vogels dat niet?

Hieronder geven we een uitgebreide introductie over pratende papegaaien en de mechanismen achter deze verbazingwekkende vocale mimiek.

Waarom praten papegaaien?
Voordat we ingaan op hoe het – anatomisch gezien – mogelijk is dat een papegaai leert praten, is het belangrijk om een beetje aandacht te besteden aan waarom ze het doen. Wat maakt deze vogels zo gemotiveerd om menselijke spraak of liedjes te imiteren, ook al lijken ze er niets uit te halen?

Zoals in deze cursus/workshop uitvoerig omschreven en hierboven al genoemd over waarom papegaaien praten, is mimiek eigenlijk een essentieel onderdeel van de sociale structuur van papegaaien. Groepen, en zelfs paartjes, ontwikkelen hun eigen vocalisaties om hen te helpen elkaar te herkennen en erbij te horen.

Papegaaien zijn groepsdieren. Omdat mensen voor gedomesticeerde papegaaien eigenlijk deel uitmaken van de groep, is het niet verwonderlijk dat ze onze taal proberen te leren spreken. Combineer dat met de lof (en misschien zelfs traktaties) die ze van ons krijgen wanneer ze met succes een zinnetje of fluit leren, en je hebt een vogel die zeer gemotiveerd is om zijn spreekvaardigheid te gebruiken!

Hoe praten Papegaaien?

Pratende papegaaien: het hersengedeelte
Het feit dat papegaaien en zangvogels (inclusief soorten als kraaien) geluiden kunnen leren imiteren, terwijl andere vogels dat niet kunnen, is eigenlijk helemaal terug te voeren op de hersenen.

Volgens Chakraborty et al. (2015) hebben al deze vocale leerders een speciaal 'zangsysteem' in hun hersenen. Dit betekent dat een deel van hun hersenen specifiek is gewijd aan het leren van geluiden en het herhalen ervan.

Papegaaien hebben "een zangsysteem binnen een zangsysteem", wat hun uniek maakt. Dit zou de verklaring kunnen zijn waarom er verschillen zijn in de manier waarop ze vocaliseren en hoe goed ze leren om het te doen in vergelijking met andere soorten.

Pratende papegaaien: het stemgedeelte
Papegaaien hebben geen lippen, tanden of gehemelte. Sterker nog, ze hebben niet eens stembanden. Hoe praten papegaaien bijna zoals mensen doen zonder de hulpmiddelen te bezitten die we gebruiken om onze woorden te vormen? Ze passen zich heel goed aan.

In plaats van stembanden in het strottenhoofd te gebruiken om te spreken, zoals mensen doen, hebben vogels een apart orgaan dat de syrinx wordt genoemd. Deze syrinx bevindt zich precies waar de luchtpijp (trachea) de longen ontmoet en heeft stemplooien, net als ons strottenhoofd.

De reden dat papegaaien geluiden kunnen imiteren waarvoor we onze lippen of tanden nodig hebben, is dat hun syrinx veel flexibeler is dan ons strottenhoofd. De twee zijden van de syrinx kunnen afzonderlijk worden getrild (Nottebohm, 1976), waardoor ze de toonhoogte, het volume en de woordvorming nauwkeurig kunnen kopiëren tot een punt waarop sommige zelfs verschillende menselijke accenten kunnen reproduceren.

Er is ook gesuggereerd dat de tong van de papegaai een rol speelt bij de vocalisatie (Beckers, Nelson & Suthers, 2004). De auteurs ontdekten dit door een stel Monniksparkieten te nemen en hun syrinx te vervangen door een luidspreker die een toon uitzond. Ze ontdekten dat de tongbewegingen van de papegaaien veranderingen in het geluid veroorzaakten.

Waarom zijn sommige papegaaien beter in praten?
Het verschil tussen papegaaiensoorten in termen van hoe goed ze zijn in vocalisaties, kan iets te maken hebben met het verschil in hun syrinxen.

Warren, Patterson & Pepperberg (1996) suggereerden bijvoorbeeld dat het syrinx kraakbeen van de Afrikaanse grijze papegaai anders is gepositioneerd dan dat van andere papegaaien, waardoor het mogelijk meer controle heeft over de opening van de syrinx. Het bovenstaande zou kunnen bijdragen aan het verbazingwekkende vermogen van de Grijze Roodstaartpapegaai om menselijke spraak te imiteren.

Begrijpen papegaaien wat ze zeggen?
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat papegaaien meestal niet echt begrijpen wat ze zeggen. Ze gebruiken geen spraak om zich uit te drukken. In plaats daarvan, zoals we eerder hebben besproken, doen ze dit meestal om erbij te horen en in de hoop lof te ontvangen. Tenzij ze er nadrukkelijk op getraind worden om woorden aan specifieke betekenissen te koppelen.

Vaak lijkt het echter bijna alsof onze papegaaien echt begrijpen wat ze zeggen. Dit komt omdat ze spraak op zo'n gepaste manier toepassen. Ze zijn gewoon heel goed in het leren van context; of het ooit verder kan gaan dan dat is een fel bediscussieerd onderwerp. Wat ons betreft is het werk van dr Irene Pepperberg overvloedig bewijs dat de cognitieve vermogens van in elk geval de Grijze Roodstaartpapegaai veel verder gaan dan de meeste mensen ooit hebben beseft.

Als je bijvoorbeeld altijd zegt "wil je wat appel?" voordat je je vogel een stukje appel geeft, is hij slim genoeg om te begrijpen dat het horen van "wil je wat appel" iets te maken heeft met het plotseling verschijnen van een appel. Als zodanig kan het beginnen te zeggen "wil je ook wat appel" wanneer het eten krijgt.

Dit alles gezegd hebbende, lijkt het voor een papegaai zeker mogelijk om abstracte concepten te leren die op z'n minst suggereren dat hij de betekenis begrijpt. Met training kunnen sommigen bijvoorbeeld voedsel uit elkaar houden, kleuren onderscheiden en benoemen, materialen herkennen en benoemen en nog veel meer.

Als je naar een appel wijst en je papegaai zegt "appel", maar hij zegt het niet als je naar een peer wijst, dan suggereert dat dat hij eigenlijk weet dat het woord appel verwijst naar deze specifieke vrucht. Bekijk de video hieronder en kijk wat je ervan vindt!

Wis je dat?

Waarschijnlijk de beroemdste pratende papegaai was Alex de Afrikaanse grijze. Zijn eigenaar, Irene Pepperberg, bewees dat papegaaien abstracte concepten kunnen leren begrijpen, zoals de betekenis van woorden, getallen (inclusief nul), locatie en grootte. Eerder werd gedacht dat dit vermogen beperkt was tot grotere dieren zoals mensapen en dolfijnen.

Zo vind je de best pratende papegaai of parkiet

Met onze workshop/cursus 'Het Geheim v/d Pratende Papegaai ontdek je alles over het spreken van papegaaien, maar ook waar je er het beste een kunt aanschaffen, welke soorten de beste sprekers zijn, waar je allemaal nog meer mee te maken krijgt en hoe je een papegaai tam maakt.

Wat krijg je allemaal?

In deze unieke voor iedereen gemakkelijk zonder vooropleiding te volgen training komen alle aspecten aan bod die te maken hebben met de aanschaf, selectie, verzorging en meer:

Welke soorten kunnen leren praten?
Hoe weet ik of een bepaalde vogel zal (gaan) praten?
Welke soort past bij mij?
Hoe leer ik mijn vogel te beseffen wat hij zegt?
Hoe wordt en blijft een papegaai je vriend?

Super Zomer Actie:

Ontvang nu TIJDELIJK het zojuist verschenen FULL COLOUR exemplaar van het werkboek naast de LEVENSLANGE Online Toegang met updates t/m 2025 en de GRATIS DVD!

Ga Direct Aan de Slag

Meld je meteen aan voor deze fascinerende workshop
en ontvang de TIJDELIJKE extra's.

Ga vandaag aan de slag online

Direct na het aanmelden, kun je al aan de slag! De bijbehorende website is een unieke bron van waardevolle kennis waar je 24/7 LEVENSLANG op kunt terugvallen. Als VIP lid krijg je ook nog eens flinke kortingen op onze andere vogel producten!

Registreer voor onze speciale cursus upgrade

Wil je nog meer leren over het houden van tamme papegaaien en parkieten als huisdier ZONDER kooi? Maak dan gebruik van een flinke COMBI KORTING door meteen tijdens het registreren te upgraden naar de BirdBox Papegaaienschool.

Download JOUW GRATIS GIDS {top 100 vragen]

DENK BUITEN DE KOOI | TOP 100 PAPEGAAIEN VRAGEN

Download gratis en vrijblijvend het eerste deel ( 25 vragen) van de Top 100 Papegaaien Vragen m.b.t. aanschaf, verzorging, gedrag, training en nog veel meer.

Related Posts

Teach Your Parrot to Say Peekaboo | Train Your Parrot to Talk | Talking Parrot #parakeet #parrot

Teach Your Parrot to Say Peekaboo | Train Your Parrot to Talk | Talking Parrot #parakeet #parrot

Teach Your Parrot to Say Peekaboo | Train Your Parrot to Talk | Talking Parrot In this video you will…

How to Teach Your Parrot to Talk | Parrot Training

How to Teach Your Parrot to Talk | Parrot Training

Hello friends, How to teach your Parrot to talk.This video is about how to teach your Parrot to talk. Male…

Comments

Copyright © papegaaiengeheim.nl  All Rights Reserved.

GRATIS INTRODUCTIE 100 VRAGEN

Vul hieronder je gegevens in om direct toegang te krijgen tot
de eerste 25 meest gestelde antwoorden op Papegaaien Vragen

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals vermeld in ons privacybeleid. U kunt uw toestemming op elk moment intrekken door op de afmeldlink onderaan een van onze e-mails te klikken.

Close
Papegaaien Geheim